Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.
topinambur-pieczony-w-ziolach (6 of 1)
Topinambur, ostatnio zyskał na popularności, a wcześniej? Miałam wrażenie, że jest traktowany jako mistyczne warzywo. Każdy coś tam słyszał, nikt nie widział, ani nie próbował. O moich zakupach i poszukiwaniu topinamburu pisałam przy okazji TOP 5 Najlepsze produkty. A dzisiaj klasyczny sposób przygotowania tego niezwykłego i zupełnie nie klasycznego warzywa.

Długo się głowiłam w jaki sposób podać topinambur by wszystkim smakował. Przeszukałam cały internet dwa razy by w końcu stwierdzić, iż klasyka się zawsze sprawdza i po prostu go upiekę w towarzystwie rozmarynu. Efekt przerósł moje oczekiwania, pieczony topinambur jest pyszny, charakterystyczny i zupełnie inny niż wszystko co jem na co dzień.
Postanowiłam wykorzystać sezon na topinambur by wziąć ponownie udział w konkursie „Blogerzy odkrywają walory oleju rzepakowego”. Jeśli śledzicie mojego bloga, to wiecie, że używam oleju rzepakowego prawie wszędzie gdzie mogę. Zarówno do dań ciepłych jak i na zimno do sałatek.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego połączyłam go z topinamburem, by razem stworzyły super zdrowe danie. O właściwościach topinamburu można przeczytać wiele. Podobno jest dużo zdrowszy od ziemniaków i innych bulwiastych warzyw, ze względu na niski indeks glikemiczny. Całość podałam z zielonym sosem jogurtowym. Wydaje mi się, że będzie to ostatni zdrowy i dietetyczny przepis przed Świętami. Teraz mój mózg przeprogramował się na słodkości ;) Jeśli chcecie zobaczyć mój słodki plan na Święta to zapraszam tutaj.

 

Składniki

 

  • 1/2 kg topinamburu,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • kilka łyżek oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.
Topinambur obrać ze skórki. Większe kawałki pokroić na pół, by wszystkie były podobnej wielkości, przełożyć topinambur do miski.
Oskubać listki z gałązek rozmarynu, drobno je posiekać i dorzucić do miski wraz z solą i olejem rzepakowym. Całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec ok. 20 minut.
W czasie pieczenia topinamburu przygotować sos jogurtowy.

 

Sos jogurtowy

 

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • garść listków rukoli,
  • sól i pieprz.
Szczypiorek i rukole posiekać drobno, wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz do smaku .
topinambur-pieczony-w-ziolach (2 of 1)