Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Prosty sposób na pyszne śniadanie i wykorzystanie kilkudniowego chleba :) Wykonanie to jakieś 10 minut, polecam nie tylko w weekendy.

Składniki (5 tostów):
  •  5 kromek pieczywa,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy/ryżowy do smażenia.
Dodatkowo:
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
 Jajka roztrzepać w płaskiej misce wraz z mlekiem, dodając po kolei cukier,  sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Kromki pieczywa zamoczyć w masie jajecznej, najpierw z jednej strony lekko dociskając, później z drugiej. Pieczywo powinno moczyć się w masie po ok. 2 minuty z każdej strony, w zależności od świeżości. Po moczeniu powinno być miękkie, ale nie rozlatywać się. Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oleju i smażyć tosty do chrupkości. Po obsmażeniu z obu stron jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu. Bon appetit! ;)