Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Bardzo proste i efektowne trufle. Robią wrażenie ;) Dzięki dodatkowi cynamonu, imbiru i chili mają konkretną nutę, lekko świąteczną, dlatego na taki okres je polecam. Przyprawy idealnie komponują się ze smakiem koziego sera, dodatkowo gorzka czekolada, nie przełamana lecz podkreślona słodyczą cukru pudru. Gorąco polecam.

Skład (15 trufli):

  • 140g koziego serka,
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczka chili,
  • szczypta soli,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 70g łuskanych pistacji.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.

Żurawinę i pistacje drobno posiekać.

Do czekolady dodać przyprawy (cynamon, imbir, chili i sól) oraz cukier puder, całość wymieszać z kozim serkiem. Do masy wmieszać posiekaną żurawinę i całość odstawić do lodówki na 15 minut.

Po schłodzeniu oprószyć dłonie kakao i formować małe kulki z masy następnie obtaczając je w posiekanych pistacjach.

Można jeść od razu lub lekko schłodzone. Najlepiej  wyjąć je z lodówki na 20 minut przed podaniem np. na imprezie. Wtedy naprawdę rozpływają się w ustach.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Przepis przygotowany na konkurs MerciChef.