Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Ciasto ucierane to smak moich nastoletnich lat. Gdy tylko przestałam jeść mięso zaczęłam sobie sama gotować. Nie dlatego, że chciałam! Po prostu rodzice stwierdzili, że jeśli nie chcę jeść tego co oni to muszę sama sobie radzić. Z perspektywy myślę, że wyszłam na tym całkiem nieźle.

Pierwszy przepis na ciasto ucierane znalazłam w segregatorze z przepisami mojej mamy. Nosił tytuł „Najprostsze ciasto ucierane” więc musiałam sprobować, bo jak coś jest najprostsze to znaczy, że może się udać. Nawet jeśli nie mamy doświadczenia. I dokładnie tak się stało, ciasto wyszło mi wspaniale za pierwszym razem i później przygotowywałam je bardzo często, zmieniając tylko dodawane owoce.

Ostatniej niedzieli naszła mnie ochota dokładnie na TO ciasto! Na ten smak, który pamiętam tak dobrze. Jednak z racji tego, że moja dieta wygląda teraz nieco inaczej musiałam improwizować. Obawiałam się, że niemożliwe będzie uzyskanie smaku i konsystencji bez dodania ogromnej ilości jaj, maślanki i przede wszystkim mąki pszennej. Jednak dzięki znajomości kilku trików, które na co dzień stosuję w bezglutenowej i wegańskiej kuchni ciasto wyszło wspaniałe! Wilgotne, z dużą ilością owoców i smakujące dokładnie jak to, którym zajadałam się ponad dekadę temu.

 

Wegańskie ciasto ucierane
(blacha 20x30cm):
  •  1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki maki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe),
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 500g dowolnych owoców ( u mnie mrożone jagody).

Lukier (opcjonalnie):

  • 1/2 szklanki cukru pudru zrobionego z cukru kokosowego,
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
  1. Do mleka roślinnego wlać sok z cytryny, dodać mielone siemię lniane, wymieszać i odstawić.
  2. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać razem trzepaczką.
  3. Do mleka roślinnego dodać olej, wymieszać. Następnie mokre składniki dodać do suchych i całość wymieszać łyżką tylko do połączenia (bardzo krótko).
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ciasto. Całość wyrównać i wyłożyć owoce, lekko dociskając.
  5. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st C i piec 40minut.
  6. Jeszcze ciepłe ciasto można polukrować, wystarczy cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i łyżeczką polać równomiernie ciasto.

ciasto ucierane z owocami bezglutenowe i wegańskie ciasto ucierane z owocami bezglutenowe i wegańskie