Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańska kwaśna śmietana może się przydać szczególnie jako podstawa przy różnych sosach lub daniach, które bez niej nie mogą się obejść np. racuchy.

Moja wersję przygotowałam na bazie silken tofu, czyli bardzo delikatnego serka sojowego (poznaliście go już w przepisie na Najlepszy wegański mus czekoladowy). Wegańska kwaśna śmietana wytrzyma w lodówce nawet tydzień, przechowujcie ją w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Wegańska kwaśna śmietana – składniki (1 słoiczek):

  • 300g silken tofu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przełożyć śmietaną do słoika i przechowywać w lodówce do 7 dni.

wegańska kwaśna śmietana z tofu