Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańskie Święta to często wyzwanie. Ta wegańska pieczeń wyniesie je na kolejny poziom.

Chcielibyśmy, zachwycić wszystkich, jednak często nasza rodzina jest przyzwyczajona do zupełnie innego, bardziej tradycyjnego jedzenia. Ja również chciałabym by mi i moim gościom niczego nie brakowało. Dlatego postanowiłam opracować przepis na pieczeń, która z powodzeniem zastąpi główne danie na stole wigilijnym, ale też będzie się idealnie nadawała do zjadania w kolejnych świątecznych dniach, do chleba czy na śniadanie. Zadanie udało mi się wykonać w 100%, jeszcze nigdy tak duży wypiek nie zniknął z mojej lodówki tak szybko. Smakowało wszystkim i przed samymi Świętami, czeka nas powtórka!

Wegańskie pieczeń orzechowa – przepis dostępny również w formie filmowej:

 

Wegańska pieczeń orzechowa – składniki (mała keksówka):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki orzechów włoskich,
  • 3/4 szklanki mąki owsianej,
  • 2 duże marchewki,
  • 10 pieczarek,
  • 10 suszonych moreli,
  • 2 łyżki pasty miso,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Dodatkowo:

  • 1/2 litra wody,
  • 1 łyżka pasty miso,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 1/2 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie

Soczewicę przepłukać i wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości (około 10 minut) następnie odcedzić. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z odrobiną soli. Marchewkę i pieczarki bardzo drobno posiekać (najlepiej używając robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery „S”), dorzucić do cebuli, wymieszać i podsmażać całość do miękkości. Następnie 2 łyżki pasty miso rozrobić w 3/4 szklanki wody i dodać do warzyw na patelni. Całość wymieszać i zdjąć z ognia. Odłożyć 3/4 szklanki warzyw na później, resztę wrzucić do dużej miski. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekać (Tutaj również najlepiej użyć robota kuchennego), odłożyć 1/4 szklanki na później. Suszone morele pokroić w drobną kostkę. Orzechy, morele, soczewicę i mąkę owsianą dodać dorzucić do miski i całość dobrze wymieszać. Małą keksówkę wysmarować olejem rzepakowym, na spodzie ułożyć kilka plasterków pieczarek, posypać je odłożonymi wcześniej orzechami i wyłożyć masę warzywną, dobrze dociskając i wyrównująć. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec przez około 50minut.

Odłożone wcześniej warzywa wrzucić na patelnię razem z olejem rzepakowym i listkami laurowymi całość chwilę podsmażać. Do warzyw dodać cukier kokosowy oraz pastę miso, całość zalać wodą i wymieszać. Całość gotować kilka minut, następnie na miskę położyć bardzo gęste sito, odcedzić warzywa i zachować płyn. Z warzyw można przygotować pastę kanapkową. Pozostały płyn wrzucić do garnka i zagotować. Skrobię rozrobić w 1/2 szklanki zimnej wody i dodać ją do gotującego się sosu, ciągle mieszając trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Sos szybko zgęstnieje.

Po wyjęciu z piekarnika pieczeń przestudzić, następnie wyjąć z foremki i serwować pokrojoną, polaną sosem. Chociaż świetnie smakuje też na kanapkach.

 

 

 

orzechowa pieczeń wigilijna orzechowa pieczeń wigilijna