Najlepsza wegańska pizza jaką udało mi się zrobić. Prawdziwa pizza musi być cieniutka, jak we Włoszech! Dzisiaj zdradzam Wam przepis na moje ulubione ciasto (w dodatku orkiszowe!). A dlaczego ta pizza jest najlepszą? To prawdziwe mistrzostwo Świata! Dzięki ogromnej ilości pysznych warzyw i… posypki z orzechów włoskich, która ma taką strukturę i smak, że idzie się zakochać… Lekko serowy posmak całkowicie rekompensuje brak sera! A to wszystko polane pełnym smaku sosem z nerkowców. Gwarantuje, że nawet jak poczęstujecie nią niewegańskich znajomych to będą się zajadać i poproszą o dokładkę.
Wegańska pizza – składniki (2 pizze):
ciasto:
- 0,5 kg mąki orkiszowej,
- 7g suszonych drożdży,
- 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą, dodać wodę lub mleko i oliwę. Zagnieść elastyczne ciasto (mniej więcej 5 minut zagniatania). Przykryć folią spożywczą i dostawić do wyrastania na 1,5 godziny (ja mam w piekarniku tryb „wyrastanie”, w 40 st C ciasto wyrasta już w 30 minut). Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół i rozwałkować na bardzo cienkie płaty.
wierzch:
- 1 mała dynia hakkaido,
- 1 soczysta gruszka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
- Dynię najlepiej upiec wcześniej, wystarczy ją umyć, przekroić na pół, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do góry i piec przez około godzinę w 200st C. Po tym czasie wyjąć, wystudzić, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- Gruszkę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plastry,
- Cebulę obrać, posiekać w piórka i dusić pod przykryciem na rozgrzanym oleju kokosowym z dodatkiem soli, aż będzie zupełnie miękka.
posypka z orzechów:
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego.
- Orzechy wrzucić do młynka do kawy i drobno zmielić prawie na masło. Następnie dodać płatki drożdżowe i czosnek, ponownie zmielić do połączenia.
sos z nerkowców:
- 1 szklanka namoczonych we wrzątku orzechów nerkowca,
- 0,25 szklanki oleju po suszonych pomidorach,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
- Wszystkie składniki sosu wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
Przygotowanie:
- Na płaty ciasta wyłożyć cebulkę, następnie dynię i gruszkę.
- Całość posypać obficie posypką z orzechów włoskich i polać odrobiną oliwy z oliwek. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st C i piec około 15minut do zarumienienia.
- Po wyjęciu pokroić i polać sosem z nerkowców.