Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jest to prawdziwy deser magika. Nikt, absolutnie nikt nie zorientuje się, że je zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej.

Skład (4 pucharki):

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 10 suszonych daktyli (bez pestek),
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Kasze wsypać na drobne sitko i przelać dużą ilością gorącej wody. Do garnka z grubym dnem wsypać kasze, podprażyć aż zacznie pachnieć następnie dodać daktyle, sól i olej, zalać wszystko mlekiem. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie miękka. Wtedy dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i jeszcze gorące zmiksować przy pomocy blendera na gładki mus. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mleka, do uzykania pożądanej konsystencji.

Jeszcze ciepły mus przekładać do pucharków, odstawić do schłodzenia, a następnie wstawić do lodówki. Smacznego!

 

SONY DSC SONY DSC