Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańskie Święta bez piernika? Nie ma mowy! U mnie w domu zawsze musi być piernik, najlepiej w kilku wersjach.

W tym roku postanowiłam przygotować zdrowszą wersję czekoladowego piernika, który wszyscy uwielbiamy. Jest wegański, zrobiony ma mące pełnoziarnistej, a do tego w konsystencji przypomina pyszne brownie! Zdecydowanie inny od klasyka, jednak równie warty uwagi!

 

Wegański piernik składniki na formę 22 cm x 22cm:
  • 125g masła roślinnego lub oleju kokosowego,
  • 2 łyżki melasy,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 2/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1/3 szklanki kakao w proszku,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100g posiekanej gorzkiej czekolady.

Polewa

  • 2 łyżki masła roślinnego lub oleju kokosowego,
  • 50g gorzkiej czekolady.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Wodę podgrzać, dodać do niej nasiona chia, wymieszać i odstawić na kilka minut. Masło wrzucić do garnka, dodać melasę i syrop klonowy, całość podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.

Do miski przesiać mąkę, kakao w proszku, cynamon, imbir, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodać ksylitol, masło rozpuszczone z syropami oraz napęczniałe nasiona chia. Całość wymieszać na końcu dodając drobno posiekaną gorzką czekoladę.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika i piec przez około 20minut. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.

By przygotować polewę do garnka włożyć masło i posiekaną gorzką czekoladę, całość podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do połączenia składników. Odstawić na kilka minut, następnie polać nią przestudzone ciasto. Dopóki polewa nie zastygnie można całość dodatkowo posypać płatkami migdałów i posiekanymi suszonymi śliwkami lub dowolnymi innymi bakaliami. Przechowywać w lodówce przykryte papierem do pieczenia.

*W wersji bezglutenowej użyj 1/3 szklanki mąki ryżowej, 1/3 szklanki mąki gryczanej i 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.

przepis na wegański piernik czekoladowy