Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jak zrobić wegański ser w domu? Trzeba wykorzystać warzywa i to te najbardziej popularne – ziemniaka i marchewkę. My w naszym domu nazywamy go serem warzywnym, a moim zdaniem jest to najzdrowszy ser Świata.

Jestem znana z mojej wielkiej miłości do przekąsek, a jak wiadomo, każda przekąska musi mieć sosik. Ser z ziemniaka to super dodatek to nachosów, pieczonych warzyw czy nawet kanapek, a tak naprawdę do wszystkiego co tylko chcecie. 

Ser z ziemniaka – składniki (1,5 szklanki):
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 średnia marchewka*,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub mniej),
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 ogórka kiszonego,
  • 3 łyżki soku z ogórków kiszonych,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  1. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować (uważać, żeby ich nie rozgotować). Następnie przestudzić.
  2. Wszystkie składniki oprócz mleka wrzucić do blendera i blendować na gładką masę dodając powoli mleko (możliwe, że wystarczy mniej niż 1/4 szklanki),
  3. Podawać od razu, lub przechowywać w słoiku i odgrzewać w garnuszku.

*Marchewki powinno być o połowę mniej niż ziemniaka.

wegański ser z ziemniaka