Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Uwielbiam sos czosnkowy. Można go dodać do wegańskich burgerów, kanapek czy po prostu maczać w nim pieczone ziemniaczki. Wcześniej pokazywałam Wam przepis na Najlepszy sos czosnkowy. Teraz przyszła pora na wegańską odsłonę! Przepis jest bardzo prosty, sos będzie gotowy w 5 minut!

Wegański sos czosnkowy – składniki
  • 1 kostka tofu naturalnego (200-220g),
  • 100-150ml ciepłej wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz.

 

  1. Tofu porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zalać wodą i sokiem z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
  2. Następnie dodać płatki drożdżowe, sól, pieprz i olej. Zmiksować do połączenia.

wegański sos czosnkowy super szybki