Pierwszy raz zjadłam dim sumy w trakcie podróży po Azji. Byliśmy w Singapurze i zachwycił nas fakt, że jedna z sieciówek-fastfoodów posiada gwiazdki Michelin. Tym sposobem odwiedziliśmy Din Tai Fung, gdzie napiliśmy się najlepszej mrożonej herbaty earl grey (z ogromną mrożoną kulą z herbaty w środku – genialne! Lód nie rozwadnia napoju) i zjedliśmy najlepsze w życiu pierogi (przepraszam Babciu!). Od tej wizyty myślę o tych pierożkach na okrągło, raz nawet mi się śniło, że poleciałam do Singapuru specjalnie po to, żeby je zjeść! Jeśli będziecie mieli okazję to koniecznie wstąpcie do tej wspaniałej, przemyślanej i robiącej wrażenie dobrze naoliwionej maszyny restauracji. Zobaczcie przez przeszklone ściany jak produkowane są pierożki, gdzie każdy z kucharzy ma tylko jedno zadanie – wyrabianie ciasta, wykrawanie odpowiedniej ilości, ważenie, rozwałkowywanie, nadziewanie… Mogłabym patrzeć na ten proces godzinami.
Ja po prostu musiałam zrobić te pierożki w domu, prędzej czy później. Uważam ten przepis za świetny, szczególnie, że bezglutenowe ciasto naprawdę się udało! Jednak musicie być z nim cierpliwi, a ono wynagrodzi Wam swoim smakiem.
Wegańskie dim sum – składniki:
- 3 szklanki mąki gryczanej,
- 1,5 szklanki mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej (+ więcej do podsypania),
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 szklanki wrzącej wody.
Nadzienie:
- 2 średnie marchewki,
- 1 czerwona cebula,
- 1/2 pęczka cebulki dymki,
- 1/2 kostki wędzonego tofu,
- dwie garście szpinaku,
- 1 łyżka sosu sojowego (lub więcej),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Przygotowanie
Ciasto:
- Mąkę gryczaną, mąkę z tapioki i sól wsypać do miski i połączyć przy pomocy trzepaczki.
- Całość zalać wrzącą wodą i zmiksować przy pomocy miksera, do połączenia składników. Wyrabiać ciasto przez kilka minut lekko podsypując mąką z tapioki jeśli będzie taka potrzeba.
- Z Ciasta uformować kulę, włożyć je do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na minimum godzinę.
- Po tym czasie podzielić na 4 części, każdą część rozwałkowywać, wykrawając małe pierożki.
- Na każde kółeczko wykładać łyżeczkę nadzienia i delikatnie zlepiać.
- Dim sumy gotować na parze w koszyku wyłożonym papierem do pieczenia i postawionym na woku zalanym wodą.
Nadzienie:
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną czerwoną cebulę i czosnek, chwilkę podsmażać.
- Marchewki obrać i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Całość podlać odrobiną wody (3-4 łyżki) i dusić pod przykryciem przez kilka minut.
- Na patelnie dorzucić drobno pokrojoną dymkę (zieloną część), pokrojone w kostkę 2-3milimetrową wędzone tofu oraz szpinak. Podsmażać całość na koniec przykrawiając sosem sojowym.
Podawać z ulubionym sosem. Polecam wymieszany w równych proporcjach sos sojowy z syropem daktylowym, doprawiony odrobiną świeżego imbiru i czosnku.