Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jak zrobić najlepsze czekoladowe trufle? Domowe, wegańskie, bezglutenowe, bez cukru… A do tego bardzo proste. Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w poniższym przepisie. Wegańskie ferrero rocher to absolutnie najsmaczniejsze trufle jakie jadłam i jakie zrobiłam. Zainspirowałam się jedną z Warszawskich wegańskich kawiarni, która wprowadziła podobne do sprzedaży kilka dni temu. Gdy ich odwiedziłam, jak zawsze prosząc o trufle „Snickers”, dziewczyna stojąca za ladą powiedziała „Kiedyś też te snickersowe były moimi ulubionymi, ale teraz najbardziej lubię Ferrero Rocher” najpierw chciałam wziąć tylko jedną na spróbowanie, ale im dłużej im się przyglądałam tym bardziej byłam pewna, że w torebce z moimi zakupami wylądują przynajmniej dwie i że jem je jeszcze tego samego dnia. 

Zróbcie je komuś na prezent, a na pewno zdobędziecie jego serce, zróbcie je dla siebie i w ten sposób okażcie sobie miłość ;) One są cudowne i nie ma co tutaj dużo mówić. Jeśli lubicie podobne klimaty to zajrzyjcie też do przepisu z domowym rafaello.

Przepis na wegańskie ferrero rocher również w formie filmowej:

 

Wegańskie Ferrero Rocher – składniki na 24 małe lub 12 dużych trufli:

150ml mleka kokosowego,

150g gorzkiej czekolady,

50-100ml syropu klonowego,

200g masła z orzechów laskowych,

szczypta soli,

150g łuskanych orzechów lasowych,

 

Przygotowanie

Na garnek z gotującą się wodą postawić żaroodporną miskę, wsypać do niej posiekaną gorzką czekoladę. Mieszać całość od czasu do czasu, aż cała czekolada się rozpuści. Następnie wyłączyć ogień, ale nadal zostawić miskę z czekoladą nad gorącą wodą. W rondelku podgrzać mleko kokosowe i wlać je cienkim strumieniem do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Dodać syrop klonowy (ilość w zależności od upodobań), całość wymieszać, a następnie masło orzechowe i szczyptę soli. Wszystko wymieszać do połączenia*, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Orzechy laskowe wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec przez 10 minut. Wyjąć blaszkę, przestudzić orzechy, a następnie obrać z łupinek. Odłożyć na bok 24 orzechy, a resztę drobno posiekać.

Wyjąć miskę z masą czekoladową z lodówki i przy pomocy gałkownicy lub łyżki nabierać odpowiednią ilość masy (u mnie niej więcej wielkości orzecha włoskiego), rozpłaczać ją w dłoniach, układać na niej orzeszek i całość rolować w kulkę. Każdą kulkę obtoczyć w orzechach laskowych. Przechowywać w lodówce, nie wiem jak długo bo nie uwierzę, że nie zjecie ich w ciągu dwóch dni.

 

*jeśli masa się rozwarstwiła i wydzielił się tłuszcz to nic się nie martw, dodać jeszcze odrobinę mleka kokosowego i całość zblenduj blenderem ręcznym, aż będzie wyglądała jak prawdziwy krem czekoladowo-orzechowy.

 

najlepsze wegańskie trufle czekoladowe najlepsze wegańskie trufle czekoladowe najlepsze wegańskie trufle czekoladowe