Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Gofry to dla mnie symbol lata, ich smak i zapach mieszają się z morską bryzą, wonią gorącej ziemi czy koszonej trawy. Kocham jeść je ze wszystkimi możliwymi dodatkami – na słodko czy słono. Stworzyłam przepyszne wegańskie gofry i uwielbiam je, szczególnie z tofucznicą!

Te wegańskie gofry są w super zdrowej wersji – bezglutenowe i z dużą zawartością białka. Idealne na śniadanie, kochają je zarówno dzieci jak i dorośli (sprawdziłam!). Bez żadnych wymyślnych składników.

Wegańskie gofry – składniki (4 gofry)
  • 1,5 szklanki maki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego,
  • 1 szklanka wody,
  • Czosnek i chili.

Mąkę, mielone siemię lniane, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać w misce przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać ciasto do połączenia składników. Rozgrzaną gofrownicę pomocy silikonowego pędzelka posmarować odrobiną oleju kokosowego, następnie nakładać ciasto i smażyć na złoto. Każdy gofr po wyjęciu z gofrownicy układać na kratce lub opierać o ścianę, dzięki czemu będzie miał chrupiącą skórkę.

gofry-cieciorkowe gofry-cieciorkowe gofry-cieciorkowe