Wegańskie jagodzianki to w tym roku dla mnie symbol lata. Gdy przygotowałam je po raz pierwszy tak za smakowały wszystkim, że musiałam je przygotować trzy razy w ciągu jednego tygodnia.
Spodobały się też wszystkim moim obserwatorom na Instagramie gdzie, w końcu zrobilam LIVE by pokazać Wam jak je przygotowuję. Oczywiście LIVE był zapisany tylko przez 24 godziny, gdy tylko zniknął zostałam zasypana pytaniami o przepis. Oto i on, bardzo prosty – wystarczy przygotować jeden kubek, dwie miski oraz łyżkę (kubek do odmierzania – najpierw mąki, później mleka, oraz miski do mieszania składników – oddzielnie suchych i mokrych).
Wegańskie jagodzianki – składniki (12-15 sztuk):
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 14 gramów drożdży suszonych,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej (typ 550),
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru,
- skórka z 1/2 cytryny,
- szczypta soli,
- do posypania: kilka łyżek cukru trzcinowego lub 1/2 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny na lukier.
Dodatkowo:
- 300g świeżych jagód,
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
- sok z 1/2 cytryny.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, ksylitol (bądź cukier) oraz skórkę otartą z cytryny, całość wymieszać łyżką.
Jedną szklankę mleka roślinnego podgrzać do temperatury około 40 stopni, wlać mleko do pustej miski, wsypać drożdże i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
Gdy drożdże zaczną pracować dodać do mleka olej roślinny, całość wymieszać.
Do suchych składników dodać mleko z drożdżami i olejem. Całość wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać w dłoniach, aż postanie sprężyste ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.
Jagody wymieszać z 2-3 łyżkami cukru oraz sokiem z cytryny.
Po upływie 1,5 godziny podzielić ciasto na 3 części. Jedną część rozwałkować na grubość około pół centymetra, podsypując lekko mąką blat i wałek. Przy pomocy dużej szklanki lub małej miski wykrawać okręgi ciasta, na każdy okręg wykładać dwie-trzy łyżki jagód, zamykać ciasto jak pierogi, łączyć ze sobą końce i układać połączoną stroną na spód na papierze do pieczenia. Następnie odstawić jagodzianki do drugiego wyrastania na pół godziny.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować mlekiem roślinnym i posypać cukrem trzcinowym (lub posmarować jedynie mlekiem i polukrować je po pieczeniu) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 12-15minut.
By przygotować lukier wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny, będzie dosyć gęsty, nakładać po łyżce lukru na jeszcze gorące jagodzianki rozprowadzając lekko po całości.