Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Idealny wegański deser na upalne lato. Jak się szybko schłodzić? Zjeść loda! Ja najbardziej lubię treściwe, kremowe lody, które normalnie mają milion kalorii. Jest to pierwszy przepis na lody na moim blogu, dlatego wiedziałam, że muszą być specjalne, najlepsze i najpyszniejsze na Świecie. Odtworzyłam dla Was w mojej kuchni smak popularnych lodów Magnum, w wegańskiej wersji! Piszę, że zrobiłam to dla Was, ale tak naprawdę oczywiście też dla siebie. Bardzo proste w przygotowaniu, wymagają jedynie odrobinę cierpliwości potrzebnej na zamrożenie. Jednak jeśli zaczniecie teraz, to będziecie mogli cieszyć się tymi lodami już za 2,5 godziny! 

By dodać lodom dodatkowej głębi smaku dodałam do nich olej lniany Laboratiorium BIOOIL® o smaku cytrynowym. Jest to mój zdecydowany faworyt, w smaku po prostu petarda. Koniecznie spróbujcie! Jeśli jednak stawiacie na klasyczny smak Magnum to po prostu zastąpcie go olejem lnianym o smaku naturalnym. Możliwe, że jesteście zaskoczeni, że proponuję zamrażać olej lniany – ważna informacja – chociaż oleju nie można podgrzewać, to można go mrozić! I nie traci wtedy swoich właściwości.

Polecam Wam bardzo mój sposób na pyszne ochłodzenie i przemycenie zdrowego oleju do wspaniałego deseru. Sprawdź też jak przemycić ten pyszny olej do Wegańskiego kremu BOUNTY oraz przeczytaj o  Właściwościach oleju lnianego.

 

Wegańskie lody – składniki (8 sztuk):

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki namoczonych nerkowców,
  • 1/2 szklanki śmietanki kokosowej*,
  • 2 łyżki oleju lnianego o smaku cytrynowym Laboratiorium BIOOIL®,
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub klonowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii.

Karmel:

  • 8 sztuk świeżych daktyli (lub suszonych wcześniej namoczonych),
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej,
  • 1 łyżka oleju lnianego o smaku cytrynowym Laboratiorium BIOOIL®,
  • szczypta soli,

Polewa czekoladowa:

  • 4 łyżki oleju kokosowego (płynnego),
  • 4 łyżki ciemnego kakao w proszku,
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego.

Dodatkowo:

  • Ulubione dodatki, u mnie posiekane pistacje.

*Śmietanka kokosowa to ta stała część mleczka kokosowego, która wytrąca się po schłodzeniu w lodówce.

  1. Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut (Można też zalać je chłodną wodą i zostawić do namoczenia przez noc). Po tym czasie zblendować wszystkie składniki nadzienia, następnie rozlać je do foremek na lody, umieścić patyczki i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.
  2. Wszystkie składniki karmelu zblendować dokładnie i rozsmarować na schłodzonych lodach, ponownie wstawić do zamrażarki na godzinę.
  3. Olej kokosowy rozpuścić jeśli jest w stanie stałym i połączyć z kakao i syropem, tak żeby nie było grudek. Zamrożone lody wyjęte z foremek polewać czekoladą z każdej strony i odkładać na papier do pieczenia. Lody ozdobić polewając dodatkowo czekoladą i posypywać wybranymi dodatkami tak żeby się dobrze przykleiły. Wstawić lody do lodówki na kilkanaście minut, żeby polewa stwardniała.

wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM  wegańskie lody MAGNUM wegańskie lody MAGNUM

Wpis powstał we współpracy z Laboratorium BIOOIL®.