Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Nie znam nikogo kto nie zachwycałby się smakiem rogali marcińskich, które tradycyjnie pochodzą z Poznania, a pojawiają się w sklepach i cukierniach w okolicach 11 listopada. Smak białego maku jest niepodrabialny! Przygotowałam dla Was przepis na wegańskie rogale marcińskie, który zupełnie nie ustępuje oryginałowi! Przygotujcie go koniecznie i zróbcie przyjemność sobie i swojej rodzinie.

 

Wegańskie rogale marcińskie (12 sztuk)

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 7g drożdży suszonych,
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego,
  • 1/4 szklanki puree dyniowego,
  • 150g masła roślinnego w temperaturze lub oleju kokosowego (w formie stałej).

Wszystkie składniki ciasta oprócz masła wrzucić do miski i wymieszać przy pomocy łyżki do połączenia składników, uformować kulę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 30cmx15cm, rozprowadzić po nim masło roślinne i zawinąć jak papier do listów na trzy części. Następnie ponownie rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 30cmx15cm, rozprowadzić po nim masło roślinne i zawinąć jak papier do listów na trzy części. Zawinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ponownie w ten sam sposób i ponownie schłodzić. Proces wałkowania i schładzania powtarzać trzy razy. Po ostatnim wałkowaniu schłodzić ciasto przez minimum 5 godzin.

 

Nadzienie:

  • 150g białego maku,
  • 200g masy marcepanowej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 150g posiekanych drobno orzechów włoskich,
  • 2 łyżki roślinnego jogurtu lub śmietanki.

Mak zmielić w młynku do kawy, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Orzechy włoskie posiekać i również zalać wrzątkiem. Do malaksera wrzucić masę marcepanową i cukier puder, zmiksować na gładki krem dodając jogurt i śmietankę. Następnie dodać odcedzone orzechy włoskie oraz odcedzony w sciereczce mak. Całość zmiksować do połączenia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cmx30cm. Pokroić na długie trójkątny wzdłuż dłuższego boku, powinno wyjść ich 12. Na każdy trójkąt wykładać czubatą łyżkę nadzienia, rozprowadzić i zwijać rogale zaczynając od podstawy pilnując by końcówka znalazła się pod spodem. Rogale układać na blaszce w sporych odstępach i piec w 200st C przez 20-30 minut do zarumienienia. Następnie jeszcze ciepłe lukrować* i posypywać posiekanymi orzechami.

*Lukier można zrobić mieszając pół szklanki cukru pudru z 1 – 2 łyżkami mleka sojowego, wody lub soku z cytryny.

weganskie rogale marcinskie weganskie rogale marcinskie