Wegańskie spaghetti bolognese to wersja bezmięsna tradycyjnie mięsnego sosu pochodzącego z włoskiego miasta Bolonia. Przygotowuje się go z dodatkiem warzyw, oliwy z oliwek i czerwonego wina. Zobacz wpisy z mojej wycieczki do Włoch.
Krótka historia
To właśnie wino, a raczej to co zostało z niego po Sylwestrze, zainspirowało mnie do przygotowania sosu bolońskiego w wersji wegańskiej. Może się to wydawać śmieszne, jednak moim zdaniem inspirowanie się resztkami jest cudowne. Szczególnie gdy możemy wpleść je w taką klasykę i powstanie z tego tak pyszne danie. Koniecznie przygotujcie więcej i zajadajcie się nim nawet przez kilka dni.
Składniki na wegańskie spaghetti bolognese (4-6 porcji):
- 500g tofu naturalnego,
- 2 średnie marchewki,
- 4 białe cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 szklanka czerwonego wina (opcjonalnie),
- olej kokosowy lub inny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę, marchewkę i czosnek drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej. Całość posolić, dodać syrop klonowy, wymieszać i podsmażać od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, passatę i oliwę z oliwek. Całość gotować przez kilka minut do lekkiego odparowania płynu, następnie dodać bardzo drobno pokruszone tofu oraz opcjonalnie czerwone wino, doprawić pieprzem. Wymieszać i gotować bez przykrycia, aż całość nabierze głębokiego smaku i lekko odparuje (może to zająć kilkanaście minut). Podawać z ugotowanym według instrukcji na opakowaniu makaronem spaghetti.