Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Burger jest zawsze dobrym pomysłem na obiad.

Skład (4 duże burgery):

  • 4 małe marchewki,
  • 1/2 puszki ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki startego sera (twardy żółty jest najlepszy np. parmezan),
  • 1/2 szklanki mąki (+ odrobinkę więcej),
  • 2 łyżki ziarenek sezamu,
  • kilka posiekanych gałązek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Marchewkę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać sól oraz pieprz i odstawić (marchewka puści trochę wody).

Ciecierzyce zgnieść w prasce do ziemniaków (może być też praska do czosnku, tylko wtedy będzie troche dłużej). Ser zetrzeć na tych samych oczkach co marchewkę. Wszyskie składniki (cieciorke, ser, sezam, pietrzukę i mąkę) dodać do marchewki i ugnieść ręką tak jak ugniata się ciasto. Dzięki temu, że marchewka puściła wodę, a ciecierzyca ma gładką konsystencje powinniśmy móc ugnieść masę w kule, jeśli będzie to trudne to podsypać mąką i ugniatać jeszcze przez chwilę.

Gotowe ciasto podzielić na 4 części i uformować płaskie burgery (ja do tego wykorzystałam nowy zakup – specjalną praskę do burgerów). Uformowane burgery obtoczyć w mące i smażyć na złoto na odrobinie oleju rzepakowego.

praska-do-burgerów

Dodatki do burgerów: pomidory, czerowona cebula, roszponka, ketchup oraz najlepszy sos czosnkowy.

Całość podaję z pieczonymi młodymi ziemniaczkami  w chlebku pita z dodatkiem hummusu wymieszanego z jogurtem (na 1/2 szklanki hummusu 2 łyżki jogurtu naturalnego). Zamiast chlebka pita, możecie sami upiec bułeczki, polecam przepis na idealne bułeczki hamburgerowe.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Wartość odżywcza porcji – jeden burger (150g)
Energia 260Kcal
Białko 11g
Tłuszcz 14g
Węglowodany 23g
Błonnik pokarmowy 4g
Indeks glikemiczny Średni 60
Ładunek glikemiczny Średni  14