Burger jest zawsze dobrym pomysłem na obiad.
Skład (4 duże burgery):
- 4 małe marchewki,
- 1/2 puszki ciecierzycy,
- 1/2 szklanki startego sera (twardy żółty jest najlepszy np. parmezan),
- 1/2 szklanki mąki (+ odrobinkę więcej),
- 2 łyżki ziarenek sezamu,
- kilka posiekanych gałązek natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Marchewkę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Dodać sól oraz pieprz i odstawić (marchewka puści trochę wody).
Ciecierzyce zgnieść w prasce do ziemniaków (może być też praska do czosnku, tylko wtedy będzie troche dłużej). Ser zetrzeć na tych samych oczkach co marchewkę. Wszyskie składniki (cieciorke, ser, sezam, pietrzukę i mąkę) dodać do marchewki i ugnieść ręką tak jak ugniata się ciasto. Dzięki temu, że marchewka puściła wodę, a ciecierzyca ma gładką konsystencje powinniśmy móc ugnieść masę w kule, jeśli będzie to trudne to podsypać mąką i ugniatać jeszcze przez chwilę.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części i uformować płaskie burgery (ja do tego wykorzystałam nowy zakup – specjalną praskę do burgerów). Uformowane burgery obtoczyć w mące i smażyć na złoto na odrobinie oleju rzepakowego.
Dodatki do burgerów: pomidory, czerowona cebula, roszponka, ketchup oraz najlepszy sos czosnkowy.
Całość podaję z pieczonymi młodymi ziemniaczkami w chlebku pita z dodatkiem hummusu wymieszanego z jogurtem (na 1/2 szklanki hummusu 2 łyżki jogurtu naturalnego). Zamiast chlebka pita, możecie sami upiec bułeczki, polecam przepis na idealne bułeczki hamburgerowe.
Wartość odżywcza porcji – jeden burger (150g) | |
Energia | 260Kcal |
Białko | 11g |
Tłuszcz | 14g |
Węglowodany | 23g |
Błonnik pokarmowy | 4g |
Indeks glikemiczny | Średni 60 |
Ładunek glikemiczny | Średni 14 |