Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańskie śniadanie białkowo-tłuszowe, dip na wegańską imprezę, pasta kanapkowa czy rozgrzewający podwieczorek. Ten przepis jest wszechstronny, warto o nim pamiętać gdy dopadnie nas ochota na małe co nieco. Wyrazisty w smaku, o cudownej konsystencji, pyszny na ciepło i na zimno, a do tego na pewno nie spowoduje żadnych wyrzutów sumienia. Idealny jesienną i zimową porą!

Dip z ciecierzycy – skład:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 suszone pomidory,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  1. Pomidory suszone drobno posiekać i wrzucić do blendera razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość blendować do uzyskania gładkiej masy.
  2. Masę ciecierzycową przełożyć do dużej kokilki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, zapiekać przez 15 minut.
  3. Po tym czasie pastę wyjąć i podawać z dobrej jakości pieczywem, pieczonymi warzywami, czy słupkami świeżych warzyw, a nawet dobrej jakości nachosami.

zapiekany dip z ciecierzycy