Zdrowe i szybkie wegańskie śniadanie to od jakiegoś czasu moje wyzwanie. Prezentuje Wam tutaj co raz to nowe pomysły. Pomyślałam w końcu, że dla wszystkich ogromnych fanów nutelli oraz mam niejadków, muszę odtworzyć krem czekoladowo-orzechowy, który będzie zbliżony do oryginału jednak dużo zdrowszy i uwierzcie lub nie – smaczniejszy. Sama idea kremu czekoladowo-orzechowego jest bardzo dobra, orzechy zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, a także potas, wapń i fosfor. Czekolada za to (pamiętajcie, żeby wybrać tę o jak najlepszym i najkrótszym składzie) to bogactwo magnezu i żelaza, nie od dziś wiadomo również, że wpływa na poprawę nastroju. Dodatkowo, ja mój słoiczek nutelli wzbogaciłam o olej lniany, o którego właściwościach pisałam Wam w poście – Wszystko co musisz wiedzieć o oleju lnianym. Jest to niezwykle prosty sposób na „przemycenie” oleju lnianego do posiłku.
Inne przepisy z „przemyconym” olejem lniany znajdziecie tutaj: Malinowy „sernik” wegański, 3 proste wegańskie sosy, Wegański krem Bounty, Wegańskie lody Magnum.
Bierzmy się w takim razie za gotowanie by sprawić sobie i bliskim niesamowitą przyjemność!
Domowa nutella – z czym ją podać?
- Na kromce dobrego pieczywa (polecam bezglutenowe, orkiszowe lub żytnie o dobym składzie),
- posmarować nią truskawki lub inne owoce – np. banana czy jabłko,
- używać jako kremu do przełożenia tortu czy ozdobienia muffinek,
- wykorzystywać dokładnie w taki sam sposób jak „tradycyjną” nutellę.
Wegańska, domowa nutella – skład (1 słoiczek):
- 1 szklanka (120g) orzechów laskowych łuskanych,
- 50g gorzkiej czekolady dobrej jakości,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki syropu daktylowego (lub innego),
- szczypta soli,
- 60ml mleka roślinnego (polecam sojowe, najlepiej wzbogacane wapniem),
- 1 łyżka oleju lnianego Laboratorium BIOOIL®.
- Orzechy wrzucić na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Podpiekać przez 15minut. Po tym czasie wyjąć i postarać się usunąć jak najwięcej spieczonych skórek (najlepiej wykorzystać ręcznik papierowy i pocierać nim orzechy).
- Orzechy bez skórek przełożyć do malaksera i blendować przez około 10 minut. W między czasie zbierając łyżką rozdrobnione orzechy ze ścianek. Blendować orzechy do czasu aż zmienią się w płyn (na początku będą przypominały wilgotny piasek, później masło, a na koniec właśnie rzadki płyn).
- W czasie gdy blendują się orzechy czekoladę włożyć do miseczki razem z olejem kokosowym, wstawić ją do mikrofali (mieszając co 30 sekund) lub rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do zblendowanych na płyn orzechów dodać rozpuszczoną czekoladę z olejem, syrop daktylowy, szczyptę soli i olej lniany. Lekko zblendować i dodać mleko roślinne. Następnie blendować bardzo krótko jedynie do wymieszania składników.
- Nutelle przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Wpis powstał we współpracy z Laboratorium BIOOIL®.