Uwielbiam ser halloumi, ma wyjątkowy smak i każde danie zamienia w pożywny posiłek. Przygotowanie go jest super szybkie i proste.
Robicie czasami takie sałatki? Moim zdaniem świetny pomysł na lunch! Szybki i zdrowy, a do tego bardzo prosty. Do sera halloumi bardzo mi pasuje bakłażan oraz coś dla przełamania konsystencji – np. słonecznik. Jako dressing polecam mój sprawdzony i najlepszy sos czosnkowy.
Skład (2 porcje)
- 1 opakowanie sera halloumi (ok. 200g),
- 1 mały bakłażan,
- 1/2 główki sałaty lodowej,
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku,
- 4-5 pomidorków koktajlowych,
- garść łuskanych ziaren słonecznika,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól i pieprz.
Bakłażan umyć, pokroić w cienkie paski i grillować na patelni z 2-3 łyżkami oleju, solą i pieprzem (patelnie można zastąpić piekarnikiem lub grillem elektrycznym). Ser halloumi pokroić w grube plastry (ok. 0,5 cm) i przyrumienić na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju. Ser zdjąć z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i przyrumienić lekko słonecznik (na suchej patelni). Pomidorki umyć i pokroić na ćwiartki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Na talerz wykładać sałatę, szpinak, pomidorki, bakłażan i ser. Całość polać sosem czosnkowym. Smacznego!