Jednogarnkowe danie z komosą. Super szybkie, bezglutenowe i wegańskie.
Szybkie i zdrowe śniadanie to seria na blogu, w której pokazuję, że przygotowanie zdrowego śniadania nie musi być praco- ani czasochłonne.
Sprawdź inne przepisy z tej serii.
Czemu to śniadanie warto przygotować w domu i wprowadzić na stałe do swojego kulinarnego repertuaru?
Komosa ryżowa czy też quinoa to świetne źródło pełnowartościowego białka.
Białko zawarte w komosie jest odpowiednikiem białka zwierzęcego (zaweira aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć), dlatego wszyscy wegetarianie i weganie powinni się z nią blisko zaprzyjaźnić.
Szpinak to przede wszystkim bogate źródło witaminy A oraz K (oraz powstającej z niej witaminy K2), a także żelaza. Pomidory, szczególnie te poddane obróbce cieplnej warto jeść ze względu na likopen czyli przeciwutleniacz, działający antynowotworowo.
Zdrowe i szybkie śniadanie z komosą – składniki (4 porcje):
- 150g komosy ryżowej,
- 1 pomidor,
- garść szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- olej kokosowy do smażenia,
- opcjonalnie: natka pietruszki do posypania.
- Komosę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Czosnek drobno posiekać, pomidora pokroić w kostkę.
- Na patelni rozdrzać odrobinę oleju kokosowego, wrzucić czosnek i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pomidora i szpinak.
- Całość smażyć aż pomidor puści sok, a szpinak się ugotouje.
- Do warzyw dorzucić komosę, wymieszać razem i dodać sól i pieprz do smaku.
- Podawać z sosem z awokado.