Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Wegańskie śniadanie z dużą zawartością białka? Postaw na ciecierzycę! Dzisiaj przepis na mój ulubiony wegański omlet z ciecierzycy – 100g mąki z ciecierzycy to aż 26g białka. Taki omlet mogłabym jeść codziennie, w zależności od dodatków zmienia swoje oblicze. Dzisiaj stawiam na pieczarki, których kilka sztuk zawsze znajdę w lodówce. Świetnie sprawdzi się również garść liści szpinaku, drobno pokrojona papryka, czy nawet podsmażone tofu. Możecie usmażyć go rano i zabrać do pracy, szkoły czy na piknik – idealne, niebrudzące drugie śniadanie :)

Zobacz również moje 7 propozycji szybkich i zdrowych wegańskich śniadań.

Omlet z ciecierzycy – składniki (1 średni omlet):
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnu granulowanego,
  • 1 łyżeczka czarnej soli (kala namak),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta kurkumy (dla koloru),
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • dodatkowo: 3 pieczarki (lub inne ulubione warzywa).
  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodać wodę i całość połączyć w gładkie, lejące się ciasto. Odstawić.
  2. Pieczarki pokroić na cienkie plasterki (ja używam mandoliny) i podsmażyć na rozgrzanej patelni wraz z olejem kokosowym. Podsmażone pieczarki wrzucić do mieszanki olmetowej, wymieszać całość.
  3. Ciasto wlać na patelnie i smażyć 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1 minutę.

 

wegański omlet wegańskie zdrowe śniadanie wegański omlet wegańskie zdrowe śniadanie