Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wykorzystując jedynie zdrowe i dobre dla naszego ciała składniki jesteśmy w stanie wyczarować niesamowite desery. Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i szybkie w przygotowaniu – to są założenia nowej serii na blogu „Łatwy i zdrowy deser”. Pierwszy spełniające te warunki przepis znajdziecie klikając w link – Czekoladki orzechowe (dwuskładnikowe).
Wpis w ramach współpracy z marką Primavika.
Czy wiesz, że pistacje zawierają najwięcej błonnika wśród wszystkich orzechów?
A także jako jedyne orzechy posiadają w swoim składzie luteinę, która zabezpiecza nasz wzrok zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej? Im więcej czytam o zaletach spożywania pistacji tym bardziej cieszę się, że nowym produktem Primaviki jest właśnie masło pistacjowe (w składzie: 99% pistacji i szczypta soli). Do kupienia już w styczniu, a dzisiaj u mnie na blogu jako składnik tego wspaniałego deseru.
Dodatkowo na walory zdrowotne tego deseru wpływają rozdrobnione migdały (najlepsze źródło białka wśród orzechów, obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają uwrażliwić organizm na insulinę), daktyle (kolejne bogate źródło błonnika, a także żelaza i witamin A, B, C i K) i nerkowce (mają m.in. działanie uspokajające dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu. A zawarte w nich selen i cynk mają świetne działanie na włosy i paznokcie).
Ciasto pistacjowe (forma o średnicy 15cm)
spód:
- 100g migdałów,
- 4 daktyle,
- 1 łyżka wody.
- 200g nerkowców namoczonych na noc,
- sok z 1 cytryny,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- 3 łyżki masła pistacjowego Primavika,
- szczypta soli.
- Nerkowce zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.
- Migdały wrzucić do malaksera i zblendować na drobno. Następnie dodać 4 daktyle i wodę, blendować do powstania zwartej masy.
- Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą, następnie przy pomocy zmoczonych dłoni ugnieść masę migdałowo-daktylową na równy spód. Wstawić formę do lodówki na czas przygotowania masy.
- Z nerkowców wylać wodę, wrzucić je do malaksera razem z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Zblendować całość na gładki krem.
- Do kremu dodać masło pistacjowe i szczyptę soli. Krótko zblendować do połączenia składników.
- Krem pistacjowy wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać i ponownie wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie ciasto jest gotowe, smacznego!