Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

To był prawdziwie orzechowy miesiąc na blogu! Przed Wami już czwarty przepis z wykorzystaniem masła orzechowego Primavika. Przedstawiam wam niesamowite ciasteczka – jedynie trzyskładnikowe!

Wpis powstał we współpracy z marką Primavika.

Uwielbiam ciasteczka owsiane. Teraz można je kupić praktycznie na każdym kroku. Producenci wykorzystują modę na zdrowe jedzenie i fakt, że płatki owsiane właśnie z czymś zdrowym się nam kojarzą. Nie dajmy się jednak oszukać pozorom i zawsze przed zakupem przeczytajmy skład danego produktu. Co z tego, że ciasteczka zawierają płatki owsiane, jeśli w tym samym czasie często ich głównym składnikiem jest cukier?

Ja jednak zamiast kupować ciasteczka, polecam przygotować je samemu w domu. Jest to naprawdę bardzo proste.

Od dawna chciałam stworzyć przepis na ciasteczka, które byłyby zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Pomysł wpadł mi do głowy niespodziewanie, gdy leżałam w szpitalu, zaraz po urodzeniu mojej małej Basi. Przygotujcie je koniecznie, a nie będziecie zawiedzeni. Super się sprawdzą nie tylko jako deser, ale też szybkie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Zapakujcie je do szkoły swoim dzieciom, gwarantuję, że będą zachwycone. Do podanych składników możecie dobrać dowolne dodatki, które momentalnie zmienią charakter ciasteczek. Ja skusiłam się na dodanie do części groszków z gorzkiej czekolady i muszę przyznać, w takiej odsłonie są jeszcze pyszniejsze.

Płatki owsiane to bogate źródło białka i węglowodanów złożonych, natomiast banany to prawdziwa skarbnica potasu. O zaletach maseł orzechowych (arachidowego, laskowego, migdałowego i nerkowcowego) pisałam Wam już w poprzednich postach, dzisiaj tylko dodam, że w tym przepisie wykorzystałam MIX orzechów crunchy Primaviki, czyli połączenie wszystkich tych maseł o świetnej chrupiącej konsystencji. Do ciasteczek idealne.

Kilknij tutaj po więcej przepisów z orzechowej serii.

 

Orzechowe ciasteczka owsiane  – składniki (15 ciasteczek):

  • 1,5 szklanki płatków owsianych,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 5 czubatych łyżek masła orzechowego (polecam MIX orzechów crunchy Primaviki),
  • opcjonalne dodatki np. suszona żurawina, cynamon, czekoladowe groszki itp.
  1. Banany dokładnie rozgnieść widelcem na,
  2. Płatki owsiane i masło orzechowe dodać do bananów, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut,
  3. Zwilżonymi dłońmi nabierać ciasto i rolować w kulki lekko większe od orzecha włoskiego,
  4. Kulki układać w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  5. Każde ciasteczko zgnieść lekko wilgotną dłonią, żeby miało wysokość około 1 cm,
  6. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C, piec około 20 minut.
  7. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.

 

orzechowe-ciasteczka-owsiane  orzechowe-ciasteczka-owsiane  orzechowe-ciasteczka-owsiane