Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Nie mogę uwierzyć, że do tej pory w dziale zupy nie pojawił się przepis na krem z brokułów. Jest to ogromne niedopatrzenie z mojej strony ;) mam właśnie zamiar je naprawić. Jest to też ostatni przepis przed moją podróżą po Meksyku, Gwatemali i Belize. Trzymajcie kciuki za fajne przygody, a ja postaram się do Was szybciutko wrócić.

Skład (8-10 porcji):

  • 1 brokuł,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średni por,
  • 5-6 małych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • opcjonalnie suszone warzywa,
  • woda,
  • sól i pieprz,
  • prażone pestki dyni to podania.

Wszystkie warzywa umyć. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć. Por pokroić drobno, dodać do cebulki, zamieszać. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka. Całość przykryć pokrywką, by zaczęło się dusić. Ziemniaki obrać (jeśli są młode to nie trzeba), pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw. Dusić około 10 minut, po tym czasie wszystko zalać wrzątkiem z czajnika (około litra wody, później można dodać więcej, żeby kontrolować gęstość zupy). Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do garnka i nadal dusić, w tym momencie można dodać suszone warzywa (susz warzywny zazwyczaj zawiera marchewkę, selera i por). Dusić na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia, następnie całość zblendować na gładką masę. Postawić ponownie na małym ogniu, śmietankę zahartować (do szklanki ze śmietaną dodać łyżkę ciepłej zupy) następnie wlać do kremu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej wody lub śmietanki :) Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznikiem. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC