Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Cukinia kojarzy mi się z latem, kiedy chodzę na targ i kupuje młode malutkie cukinie razem z kwiatami. Wtedy zazwyczaj tworze sałatki i jem ją na świeżo. Warto skorzystać z tego, że cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok i nawet gdy za oknem zimno cieszyć się tą słonecznie żółtą namiastką ciepłego lata :)

Przepis
 
Skład (dla 4 osób):
  • 2 duże cukinie,
  • 2 szalotki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku.
W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać na niego drobno posiekaną szalotkę, mieszać do zeszklenia, następnie dodać łyżeczkę cukru, by lekko ją skarmelizować, dodać drobno posiekany czosnek i pokrojoną nieobraną cukinie. Smażyć przez chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Dusić pod przykryciem ok. 10 min. Dodać oregano oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Zaleć całość bulionem warzywnym (ugotowanym własnoręcznie bądź z kostki rosołowej). Gotować na małym ogniu, aż zmiękną ziemniaki. Następnie zdjąć z ognia i przy pomocy blendera zmiksować na krem. Wstawić ponownie na ogień do ponownego zagotowania. Podawać z jogurtem i pieczonymi ziemniaczkami.
 
Pieczone ziemniaczki:
  • 5 małych ziemniaków,
  • po 1 łyżeczce suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, przerzucić do torebki foliowej (najlepsza taka na mrożonki, z zamknięciem strunowym), polać oliwą, dosypać zioła, sół i pieprz. Zamknąć torebkę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 30-40min, od czasu do czasu lekko mieszając by mniejsze kawałki się nie przypaliły.

Przepis bierze udział w akcji:
Zimowa zupa krem