Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Jeśli maj, to oczywiście szparagi! I chociaż targ udało mi się odwiedzić już w zeszły weekend, to dopiero teraz miałam chwilę, żeby przygotować zupę. Bardzo polecam, jest treściwa i można się ją najeść. Może stanowić jednodaniowy obiad.

Skład (dla 2 osób): 

  • 1 pęczek białych szparagów (ok. 15 sztuk),
  • 5-6 średnich, młodych ziemniaków,
  • 1 duża, młoda cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 puszka (250ml) mleka kokosowego,
  • 1/2 litra bulionu warzywnego,
  • 1 1/2 łyżeczki białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól do smaku.
Ponad to:
  • kilka wiórków sera bursztyn (lub parmezan) do podania,
  • kilka listków natki pietruszki.
W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekana cebulę, lekko posolić i podsmażać przez chwilę do lekkiego zeszklenia. Dodać imbir i gałkę, wymieszać. Czosnek obrać i posiekać, dorzucić do cebuli, dusić na małym ogniu, dodać masło, przemieszać i przykryć do dalszego duszenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka, obtoczyć w cebuli i przyprawach. Zwiększyć ogień i dalej dusić pod przykryciem. Szparagi umyć, obrać (polecam użyć obieraczkę do warzyw), oderwać twarde końcówki (ok 4-5cm) i ugotować na parze (ja gotuje w mikrofali, wkładając szparagi do silikonowej foremki na ciasto o średnicy 20cm i przykrywając talerzem, powinno wystarczyć 5min na maksymalnej mocy mikrofali u mnie 900W). Odkroić kilka główek szparagów do dekoracji talerzy, resztę pokroić i dorzucić do ziemniaków, dodać posiekaną natkę pietruszki, biały pieprz i ewentualnie sól (spróbować i ocenić). Całość wymieszać, zalać gorącym bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącej zupy dodać całe mleko kokosowe, wymieszać i zdjąć z gazu. Całość zmiksować przy użyciu blendera na gładki krem. Postawić ponownie na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Podawać posypane natką pietruszki, wiórkami sera (zrobionymi przy pomocy obieraczki do warzyw) i główkami szparagów. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcjach: