Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Dynia to dla mnie esencja jesieni, mogłabym ją jeść w każdym daniu. Przeglądając moje przepisy z dynią przekonacie się, że nie przesadzam i jest to możliwe! Ta zupa jest super szybka w przygotowaniu, ale smakuje jakbyście włożyli w nią dużo wysiłku. Czyli właśnie tak jak powinno być! Dla mnie jesień jest okresem zup, zapraszam Was do obejrzenia moich innych przepisów na zupy.

Zupa porowo-dyniowa – składniki (2 porcje)
  • 1 szklanka puree z dyni*,
  • 2 małe pory,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz.
  1. Pory umyć i pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pory i podsmażać aż zmiękną.
  2. Do porów dodać puree z dyni, całość zalać bulionem warzywnym i gotować kilka minut.
  3. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem, dodać mleko kokosowe i zblendować na gładki krem.

Całość serwuję z bezglutenowymi goframi z cukinii.

*Dynię przekroić na pół, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 1 godzinę do miękkości. Upieczoną dynię lekko przestudzić i za pomocą łyżki wyjać część z nasionami i wyrzucić (lub ususzyć nasionka, jak wolisz). Następnie wyjąć miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierzyć potrzebną ilość, resztę wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub zamrozić.

 

zupa dyniowo porowa zupa dyniowo porowa